Arzénmentesítés


Az arzénmentesítés bárki számára elérhető!

Tudja meg, hogy az Ön vizének arzéntartalma hányszorosa a megengedettnek!
Küldjön e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre,
vagy hívjon minket a +36/20 222 33 00 - ás telefonszámon!


Bemutatótermünkben az Ön számára is elérhetővé tettük a kristálytiszta arzénmentes vizet!
Kecskemét Irinyi utca 17. 2. emelet

arzen

A szennyezőanyagok közül a legsúlyosabb problémát a természetes eredetű arzénelőfordulás jelenti. Magyarországon csaknem 1,4 millió ember fogyaszt az új - az Európai Unióban elfogadott - határérték fölötti arzénkoncentrációjú vizet. Ezeken a területeken az ÁNTSZ regionális intézetei tájékoztatják a lakosságot a problémáról, ám - egy megfelelő kormányrendelet-módosítás hiányában - sajnos sokszor ez a kommunikáció még nem tökéletes.

Közegészségügyi szempontból különösen fontos tény, hogy az arzén az egyetlen olyan hazai ivóvízszennyző, amelyről a WHO által hivatkozott korábbi vizsgálatokkal egybehangzóan egy friss hazai kutatás is kimutatta: a határérték feletti mennyiség növeli a bőr- és tüdőrák, a nagyobb koncentrációk pedig még a hólyag- és veserák kockázatát. Az arzén eltávolítása megfelelő technológiával lehetséges, azonban ennek a rendszernek a kiépítése rendkívül költséges eljárás.

További probléma, hogy a lakosság döntő többsége (92,6%) központi elosztórendszerből kapja az ivóvizet, annak bakteriológiai minősége viszont nem minden esetben fogadható el a kötelező határértékek ismeretében. Ennek oka sokrétű lehet; így a vízműbe érkező víz minősége, a nem megfelelő módon kezelt beérkező víz, a fertőtlenítési folyamat hibája, a vízelosztó rendszer rossz állapota vagy a nem megfelelő karbantartás.

Mindezek alapján megnő annak az esélye, hogy a kórokozó mikrobák a rendszer többszörös védőgátján átjutnak, és növelik a fogyasztók fertőződésének lehetőségét. Azok a fogyasztók, akiknél csak ilyen víz található, erről és az átmeneti időszak teendőiről joggal igényelhetnek tájékoztatást, amelyet az ÁNTSZ szakemberei végeznek.

Mit csináljak, hogy tiszta vizet fogyasszak?

Ahol nincs központi vízvezeték, amelyben garantáltan el van végezve a szükséges arzénmentesítés, ott nem marad más, mint a fogyasztónak önmagának gondoskodnia a szüksége tiszta ivóvízről.
A legolcsóbb megoldásnak a palackozott víz vásárlása tetszik , de hosszú távon már ez komoly kiadásokat okoz. Ha már palackozott vizet vásárol, akkor úgyszintén fontos a megfelelő minőségű és még jó árban lévő víz kiválasztása. Az ivóvizünk ne legyen túl magas sótartalmú, mert ez szintén károsodást okozhat a szervezetünkben a hosszútávi fogyasztás esetén.
Hála a technika fejlődésének, ma már elérhető árban vásárolható családi felhasználásra gyártott fordított ozmózisos ( RO) víztisztító, amelyik a vízben lévő oldott anyagok 95-98% képes kiszűrni. Ezek a víztisztítók az arzént is eltávolítják az ivóvízből.
Az RO- rendszerű víztisztítók nagyon nagy tisztaságú vizet állítanak elő, amelyik már megközelíti a desztillált vizek tisztaságát. Éppen e miatt szokták kritizálni az RO - víztisztítókat, hogy az alacsony sótartalom miatt a szervezetünkből kimossák a hasznos sókat. Ezt próbálják úgy megoldani a gyártók, hogy a megtisztított vizet áteresztik egy visszasózó patronon keresztül, amelyikből ásványi sók oldódnak be a vízbe és így biztosítják a szükséges kalcium és magnézium szintet az ivóvízben.

Iskolák, óvodák, éttermek stb. részére gyártanak nagyobb kapacitású víztisztító berendezéseket, amelyek tartalmazhatnak külön arzénmentesítő részt is.
Arzén a vízben! Elzárhatják a csapokat!
cikk: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/arzen_a_vizben_elzarhatjak_a_csapokat/2143564/