Aktívszén granulátum szűrő mint beépíthető szűrő

Az aktívszén granulátum szűrővel elsősorban a vezetékes víz feljavítása érhető el tekintettel az ízre és a kinézetre, különösen klórozott víz esetében.

Működése

A kannás szűrő műszaki továbbfejlesztése az aktívszenes granulátum szűrő, amelyet a vízvezetékbe mint asztal alatti beépített készüléket szerelnek be. A műszaki fejlesztés azonban csak a kezelési komfortra vonatkozik, és nem a szűrési teljesítményre. Mint általános szűrőközeget az aktívszén granulátumot használják.. Ez a granulátum egy szűrőházban található. A szűrőházat alkalmas szerelvényekkel a vízvezetékhez csatlakoztatják, a szűrt vízhez egy külön vízcsapon keresztül lehet hozzájutni. Ezek a szűrők a klórt, a klórvegyületeket és a szerves anyagokat szűrik ki. Az aktívszén tömeges elfertőződésének megakadályozására ezüstöt használnak. Ebben az esetben is az ezüst folyamatosan leadásra kerül a vízbe. Az ivóvíz-szűrők ezen fajtája a technikai fejlődés 30 évvel ezelőtti állásán van, és a nehézfém felvételre és a hirtelen károsanyag leadásra vonatkozóan nem ellenőrizhető.

Előnyök

Az aktívszén granulátumos szűrők a vizet átfolyás közben tisztítják meg a kellemetlen íztől és szagoktól. A klór és klórvegyületeket megbízhatóan eltávolítja.

Hátrányok

Az aktívszén granulátumos szűrők nem ellenőrizhetők a káros anyagok felvétele és hirtelen leadása szempontjából. Mivel a készülékek nagyon erősen elfertőződhetnek, a granulátumhoz fertőtlenítő anyagot adnak, ami a megszűrt vízben is leadásra kerül. Mivel ezek a készülékek majdnem kizárólag amerikai termékek, adapterre van szükség az európai vízhálózatokhoz való csatlakoztatáshoz.

Költségek, beszerelés, karbantartás

Az aktívszén granulátumos szűrőket, mint konyhai készülékeket kínálják. Legtöbbször asztal alatti készülékekről van szó, amit szakembernek kell beszerelnie. Általában különleges adapterre van szükség, mivel a szállított csatlakozó elemek nem az európai szabványnak megfelelőek. Az asztalra helyezhető készülékek házilag is beszerelhetőek. Általában nem kínálnak hozzá csereszűrőket, ezért mindig új szűrőt kell házastól megvenni. A cserét rendszeresen el kell végezni. Mivel a készülék magas literleadás csak a klór visszatartására vonatkozik, a cserét higiéniai okokból sokkal hamarabb el kell végezni. Ennek a berendezésnek az ára 65 000 Ft és 180 000 Ft között mozog, ami az ajánlott teljesítményhez viszonyítva nagyon magas.

Összegzés

Mivel ez a szűrő csaknem kizárólag a klórt szűri, ennek a szűrőnek a teljesítményspektruma nincs összhangban az eladási árával. Ezek a granulátum szűrők elvileg működnek, csak nehezen kontrollálhatóak, nem könnyű a beépítésük és ezenkívül nagyon drágán árusítják őket.