A gőzdesztilláció

A gőzdesztilláció volt a fordított ozmózis kifejlesztése előtt a legelterjedtebb eljárás a káros anyag és ásványi anyag mentes víz előállítására. A gőzdesztilláció folyamán a természet tisztítási eljárását utánozzák. A vizet elpárologtatják, és a párologtató edényben a nehezebb alkotó anyagok visszamaradnak. Lehűtéssel a gőz lecsapódik, és ismét vízzé alakul. Manapság a gőzdesztillációt növekvő mértékben felváltja a fordított ozmózis.

A gőzdesztillációnak kondenzáció segítségével el kell távolítania a vezetékes vízben található káros anyagokat és ásványi anyagokat.

Működés

A vezetékes vizet melegítéssel, tehát áram felhasználásával elpárologtatják majd lehűtéssel és lecsapatással ismét vízzé alakítják. Ezáltal a vízből gyakorlatilag minden káros anyagot és ásványi anyagot eltávolítanak. A könnyen párolgó anyagok, mint például a benzol vagy a klór mégis a vízgőzben maradnak és újra kondenzálódnak. Ezért a vizet a desztillációs folyamat előtt vagy után még aktívszénnel is meg kell tisztítani. Az így kapott víz ezután csaknem mentes minden másfajta anyagtól. A kondenzátumot ezután egy tárolótartályban fogják fel.

A párologtatásnál a hidrogén hidak felszakadnak és ezáltal az azokban tárolt károsanyag rezgések is lerombolódnak. Ez azonban nem csak a negatív, hanem a pozitív rezgésekre is fennáll. Hogy egy informális tisztítás ténylegesen megtörtént-e, nem bizonyítható, mivel az ere alkalmas vizsgálati módszerek mindmáig hiányoznak. Például nem ismert olyan módszer, amellyel az ólom rezgései kimutathatók lennének. Tény az azonban, hogy a desztillált víz rendkívül információszegény, mivel a desztillált víz a kezeletlen vízzel összehasonlítva, mint azt a vizsgálatok mutatták nem vitalizálható többé újra.

Előnyök

A gőzdesztilláció által csaknem minden alkotó anyag teljes eltávolításra kerül.. Ezáltal nagymértékben tiszta vízhez jutunk. A magas tisztasági fok miatt a desztillált víznek magas méregtelenítő potenciálja van a testben.

Hátrányok

A könnyen illanó anyagok, mint a benzol vagy más szerves vegyületek csak egy pótlólagos aktívszén szűrővel távolíthatók el. A készüléket magát a desztillációs folyamat után a vízmaradványoktól meg kell tisztítani.

A desztillációhoz egy nem jelentéktelen áramfogyasztást kell bekalkulálni (kb. 1 kilowattóra minden liter vízre). Egyidejűleg a időszükséglet az elkészített mennyiségre 1 liter per órával aránylag magas. Ivóvíz célú vízkészítésre azonban még egy családnak is elegendő. Meggondolandó, hogy a desztillált víz pH értéke gyakran savas.

A gőzdesztillált víz sokaknak íz szempontjából nagy megszokást igényel.

Költségek, beszerelés, karbantartás

A konyhai készülékeket könnyű felállítani. Ezek kb. 75 000- 130 000 Ft-ba kerülnek. Ezek az aktívszén szűrő cseréjétől eltekintve messzemenően karbantartásmentesek. Csak az áramköltségek és az aktívszén szűrő cseréjének költségei lépnek fel.

Összegzés

Ha ön érdekelt ivóvizének csaknem teljes kémiai megtisztításában a káros anyagoktól és az ásványi anyagoktól, akkor a gőzdesztilláció a megfelelő eljárás. A könnyen illanó anyagok, mint a benzol vagy más szerves vegyületek eltávolítására a gőzdesztilláció nem alkalmas. Az ehhez szükséges aktívszenes szűrő azonban a legtöbb kereskedelemben kapható berendezésnek tartozéka. Az ivóvíz releváns nitrát vagy nitrit terhelése esetén a desztilláció a fordított ozmózis mellett egy jó módszer.