A fordított ozmózis

Az ozmózis egy spontán oldószer áramlási folyamat /az alacsonyabb koncentrációjú oldat irányából, a magasabb koncentrációjú oldat felé, egy félig-áteresztő membránon keresztül/. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagokat. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre.

felig_atereszto_szuresi_fol

A fordított ozmózis során az oldószer (pl. víz) áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé (tisztított víz). A membrán ebben az esetben is átengedi az oldószert, de ekkor sem engedi át az oldott anyagokat.

Vékony Film Membrán Technológia (VFMT) létrehozásával vizeinket leghatékonyabban ezen eljárás alkalmazásával tudjuk makulátlanul tisztává tenni. A membrán csak a vízmolekulákat engedi át, a különböző szennyezőanyagok nem jutnak át rajta.
membranres

A fordított ozmózis során alkalmazott szűrő nyílása 0,0001 mikron, ami 2.000-szer kisebb a baktériumok, 200-szor kisebb a vírusok nagyságrendjénél, ennek eredményeként nem jutnak át a szűrőn.

A NASA által kifejlesztett technológiájának köszönhetően ivóvizeinket mentessé tudjuk tenni, a szervezetünket nagymértében terhelő és egészségünket veszélyeztető káros anyagoktól. Ezen eljárás során a legfontosabbakat megemlítve, teljes mértékben kivonásra kerülnek a baktériumok - vírusok, a klór, a vegyi anyagok, az ipari szennyeződések, a toxikus anyagok, a nehézfémek, a radioaktív anyagok. Civilizációs betegségeink gyógyítására alkalmazott nyugtatók, gyulladáscsökkentők és antidepresszánsok mellett a különböző hormon készítmények és fogamzásgátlók maradványai is kivonásra kerülnek.

Klór hatása szervezetünkre:
Vezetékes vizeinkben a jelenlévő baktériumok elpusztítása megfelelő mértékben végbemegy a klór alkalmazása során. Ugyanakkor ránk nézve, mint élő szervezetekre is van negatív hatása. Tisztálkodás során bőrünk kitágult pólusain keresztül bejut szervezetünkbe. Gőzének belélegzése, tüdőnkbe kerülve irritáló hatást fejt ki. A klór, mint veszélyes idegméreg, központi idegrendszerünk károsodását eredményezheti. Bőrünkre is kedvezőtlenül hat, nagymértékben szárító hatása van. Súlyos esetben, ekcéma megjelenésért is okolható. Hajunk elveszti termé-szetes jellegét, törékennyé, és fénytelenné válik. Egyéb vegyszerekkel, melyek még a vízben megtalálhatóak, a klór reakcióba lépve, újabb egészségre ártalmas vegyületeket hozhat létre, melyek közt a rákkeltő hatásuk matt a klórozott szénhidrogének, trihalometánok kiemelkedően károsak. A klór az ivóvíz élvezhetőségét speciális ízével és jellegzetesen rossz szagával nagymértékben rontja.

Nehézfémek:
A fémek többsége közéjük tartozik. Maradandó károsodást okozhatnak szervezetünkben. Elsődleges, illetve alap problémaként kell figyelembe venni mérgező hatásukat. Önmagukban is okozói lehetnek, az immunrendszeri problémáknak, degeneraktív idegrendszeri elváltozások-nak. A diabetesben, illetve a rák kialakulásában is közre játszanak.
Egy részük toxikus, más részük szükséges szerevetünk működéshez. Toxikus hatásuk erősen függ a kémiai állapottól.
Közismerten mérgező nehézfémek: az ólom, króm, kadmium, higany, arzén. Szinte kivétel nélkül nagymértékben károsítják az emésztőrendszert, a kiválasztó szerveket, valamint az idegrendszert is.
Növényvédő szerek és származékaik:
Hazai felszíni vizeink, ivóvízbázisaink és vezetékes vizeink 53%-a tartalmaz növényvédő szer származékot. A növényvédő szerek egy része több év alatt bomlik le. A vízbázisok tisztításá-nak költsége lényegesen magasabb, mint a megelőzés, ezért közös feladatunk ennek védelme, illetve ivóvizeink egyedi szűrésének megoldása.
Néhány igen veszélyes növényvédő szer, és azok hatásai:
-ATRAZIN gyomirtószer, mely a régen betiltott DDT-nél lényegesen komolyabb problémát okoz, állatokon bizonyított, rákkeltő hatásával.
-DIAZINON szerves foszforsav – észter típusú talajfertőtlenítőszer, mely a szervezetben fel-halmozódásra hajlamos, lassan bomló hatóanyag. Magzatkárosító hatását az állatoknál kimu-tatták.
-ACETOKLOR gyomirtószer, mely bőr és nyálkahártya irritáló hatásáról ismert. Az USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) szerint rákkeltő és fejlődési rendellenességeket is okozhat.

Nitrátok:
Jelenlétüket a mezőgazdaság nagy mértékű műtrágya felhasználása eredményezte.
A nitrit nagy veszélyt jelent, mert a vörösvérsejtekhez kötődve gátolja az oxigén felvételét a vérünkben. Különösen veszélyeztettek a csecsemők, nitrát tartalmú vizek esetében, ezért nem adható nekik, még a tápszerük oldásához sem megengedett. Gyerek korban a gyomor ph-ja közel neutrális, ami kedvez a nitrit, nitrát átalakulást végző baktériumok működéséhez.
A 40 mg/liter nitrát tartalom igen veszélyes, mivel a vérbe jutva a hemoglobint úgy módosítja, hogy az általa szállított oxigént nem képes leadni. Csecsemők esetében fulladást okoz.

Anyagok, melyeket eltüntet Szűrő-szálas Szűrő aktív szénnel Forditott ozmózis Ioncse-rélő Desztil-lálás UV fertőtle-nítés
Nazirium - - ++ ++ ++ -
Arzén - - ++ ++ ++ -
Kadmium - - ++ ++ ++ -
Kálium - - ++ ++ ++ -
Szulfátok - - ++ ++ ++ -
Keménység (ca) - - ++ ++ ++ -
Keménység (mr) - - ++ ++ ++ -
Nitrátok - - ++ ++ ++ -
Kloridok - - ++ - ++ -
Fekália bacilusok - - ++ - ++ ++
Vírusok - - ++ - ++ ++
Protozoa ciszták** ++ - ++ - ++ +
Organikus anyagok - ++ ++ - + -
THMI THE** - ++ ++ - + -
Klór - ++ ++ - + -
Mérgek - ++ ++ - + -
Anyag szedimentáció ++ +/- ++ - ++ -
Szín és íz - ++ ++ - - -
Azbeszt ++ - ++ - ++ -

Jelmagyarázat:
-: Nincs hatás
+/-: Részleges
+:Jó
++:KiválóA fordított ozmózist alapvetően az Egyesült Államokban fejlesztették ki a tengervíz sótalanítására. Tisztán mechanikai alapon eltávolítja majdnem az összes oldott és oldatlan anyagot a vízből. Ehhez tartoznak a nehézfémek, klór és klór bomlástermékek, szerves anyagok, gyógyszermaradványok, baktériumok és a vízben oldott ásványok. Nagy nitrátterhelés estén a fordított ozmózis a desztilláció mellett a legbiztosabb tisztítási eljárás.

A fordított ozmózishoz víznyomásra van szükség. Ezért túlnyomórészt vezetékfüggően használják. Általában elég ehhez a háztartásban megszokott hálózati nyomás. Nagyobb mennyiségeknél a nyomásfokozáshoz további szivattyúkat állítanak be.

A fordított ozmózissal a nagy és kismolekulájú részecskéket távolítják el a vezetékes ivóvízből. Mivel a H2O molekula a legkisebb, az ivóvíz közel teljes tisztítása történik az összes egyéb anyagtól. Ezzel a rendszerrel az összes oldott ásványi anyag eltávolításra kerül.

Működés

Ennél az eljárásnál a nyomás alatt levő hálózati víz egy félig áteresztő -szemipermeábilis – membránon keresztül mikroszkopikusan kis méretű pórusokon préselődik át. Mivel alapjában véve egy szűrés megy végbe, ezt az eljárást hiperszűrésnek is nevezik.

Mivel a vízmolekula kisebb minden más, a vízben található anyagmolekulánál, általában csak a vízmolekulák juthatnak át a membrán pórusokon. Molekuláris elválasztási folyamat megy végbe. A vízmolekulák át tudnak haladni a membránon, míg a nagy molekulájú oldott anyagok mint a sók, ásványi anyagok, nitrát, nehézfémek, pesticidek, gyógyszermaradványok, csaknem teljességgel visszamaradnak. Ezek az anyagmolekulák a membrán előtt maradnak, és így nem kerülhetnek a tisztított ivóvízbe, hanem az utánfolyó víz lemossa őket és ezzel együtt szennyvízként hagyják el a fordított ozmózis berendezést. Háztartási berendezéseknél elegendő a 2-6 bar hálózati nyomás.

A fordított ozmózis mindig „friss vizet” és „szennyvizet” állít elő. A nagyteljesítményű berendezések 1:3 aránnyal dolgoznak. Vannak azonban olyan készülékek, amelyek egy liter tisztított víz nyeréséhez tíz vagy annál több liter vizet igényelnek. A maradék a szennyvízbe megy. Vannak olyan készülékek is, amelyek egy szivattyúval dolgoznak, és ezáltal lényegesen kedvezőbb frissvíz-szennyvíz arányt hoznak létre. A membrán előtt gyakran helyeznek elő szövetből vagy aktívszénből készült előszűrőt, a membrán védelmére. Ez az eljárás nagyon lassan szűr, ezért sok berendezésnél egy tartaléktárolót szerelnek fel. A tartályok viszont hajlamosak arra, hogy nem kívánt ízt vigyenek be a megtisztított vízbe. Emiatt gyakran szerelnek fel még aktívszenes utószűrőt is. A tárolótartállyal rendelkező rendszereknél ügyelni kell arra, hogy ezt a tartályt rendszeresen tisztítsák (fertőtlenítsék), hogy a fertőzéseket elkerüljék. Vannak azonban olyan berendezések is, ahol ennek a problémának a kiküszöbölésére egy UV csírátlanító csövet helyeztek el a tartályban a víz tisztántartására, valamint magát a tartályt is minősített, adott esetben orvosi műanyagból készítik.

Előnyök

A fordított ozmózis alkalmas arra, hogy a káros anyagokat, mint a nehézfémek, pesticidek, poláris pesticidek, gyógyszermaradványok, baktériumok, mikroorganizmusok, azbesztrostok, nitrát, nitrit, klór és klór bomlástermékek valamint az ásványi anyagokat is csaknem teljesen eltávolítsa. Ezen anyagok némelyike kizárólag csak a fordított ozmózissal vagy desztilláló készülékkel távolítható el a vezetékes vízből. Ezáltal egy nagymértékben tiszta vízhez jutunk. A magas tisztasági fok miatt a fordított ozmózissal készített víz magas méregtelenítési potenciállal rendelkezik a testben. A fordított ozmózis berendezések kémia és energia bevetése nélkül működnek, kivéve, ha a pótlólagos nyomásfokozáshoz egy elektromos szivattyú működtetésére van szükség.

Hátrányok

A fordított ozmózis vízfelhasználása aránylag magas: ha arra gondolunk, hogy egy liter tisztított víz előállításához 3-10 liter hálózati vízre van szükség, akkor ez nem éppen gazdaságos és nem is környezetbarát.

A „szennyvíz mennyisége egyes gyártóknál egy szivattyú beépítésével csökkenthető, egyébként ekkor az elektromos szivattyúnál az áramköltségek lépnek fel. Az áteresztő szivattyúk viszont ugyanolyan megbízhatóan dolgoznak, és nem igényelnek áramot.

Meggondolandó az is, hogy a fordított ozmózis víz pH-értéke az eredeti vízminőségtől függően többé kevésbé a savas tartományban helyezkedik el.

Ha a készülék hosszabb ideig üzemen kívül volt, akkor üzembe helyezés előtt át kell öblíteni, hogy a membránon megkötődött mikroorganizmusok anyagcsere termékeinek bejutását megakadályozzák. Ez nem lép fel a legújabb generációs készülékeknél mert ezeknél a membránt hatóránként automatikusan vízzel leöblítik. Ez megelőzi a membrán károsodását is egy hosszabb használaton kívül helyezés esetén is. A tárolótartállyal rendelkező rendszereknél a tartály rendszeres tisztítása ajánlott. A fényáteresztő tankok csíraképződésre hajlamosak. (Ez a már fentebb említett UV csöves megoldással szintén megoldott már a jobb minőségű berendezéseknél)

Az asztal alatti készülékek csatlakoztatására szakember igénybe vétele ajánlott. Egyes esetekben a berendezés típusától függően karbantartási szerződés kötése javasolt, mivel a felhasználó az elhasználódó elemek cseréjét nem mindig tudja maga elvégezni.

Költségek beszerelés, karbantartás

A fordított ozmózis készülékeket konyhai készülékekként kínálják. Ezeket nem az egész ház vízzel való ellátására szánták. Létezik asztal feletti és asztal alatti változatuk is. Az asztal feletti készülékek általában házilag is felszerelhetők, az asztal alatti készülékek csatalakoztatását szakemberrel kell elvégeztetni.

A membránok rendszeres ellenőrzésére van szükség, mivel a pórusok az idő folyamán megnövekedhetnek, és ezáltal más anyagokra is áteresztővé válhatnak. Az elé és utána-szerelt részecske és aktívszén szűrőket is rendszeres időközönként (6 hónap után) cserélni kell. Egyes gyártók beszerelési és karbantartási szolgáltatást ajánlanak. Az előszűrő és legalábbis a membrán cseréjéhez szükség van rá. Egy jó szerviz emlékezteti önt időben arra is, hogy a membránt kicserélje.

A készülékek rendszerint hosszú élettartamúak.

A készülékek ára 100 000 és 500 000 Ft között van. A karbantartásra, a csereszűrőre és cseremembránra további költségeket kell bekalkulálni. A cseremembránok és csereszűrők árát valamint a karbantartási költségeket, valamint a garanciális és szerviz hátteret a készülék beszerzése előtt a döntéshozatalnál figyelembe kell venni.

Összegzés

A fordított ozmózis egy nagyon hatásos módszer arra, hogy a vizet csaknem minden más anyagtól csaknem százszázalékosan megtisztítsuk. Nitrátok és nitritek releváns mennyisége mellett a fordított ozmózis egy ideális módszer. A magas tisztasági foka miatt a fordított ozmózissal előállított víznek magas méregtelenítési potenciálja van. A fordított ozmózis szűrőjét és membránját egyébként rendszeresen ki kel cserélni. A hatás a víz kémiailag mérhető összetevőire korlátozódik. A nemkívánatos károsanyag információ kezelésére ezek a berendezések nem alkalmasak. Azonban nagyon egyszerű a fordított ozmózist egy vitalizáló berendezéssel kombinálni. Részben már kombinációs berendezéseket is kínálnak. A felhasználó barátságra, kényelemre, biztonságra és felszereltségre vonatkozóan a kínált berendezések nagy különbséget mutatnak.