Aktívszén tömbszűrő - membrán-aktívszén-kombináció

Az aktívszén tömbszűrést noha gyakran az asztali szűrőkkel, kannás szűrőkkel és az aktívszén granulátumos szűrőkkel hasonlítják össze, alapvetően különbözik azonban ezektől a szűrőrendszerektől. Összehasonlítva az asztali és a kannás szűrőkkel a tömbszűrőknek teljesen más a feladata – nevezetesen a káros anyagok eltávolítása. És összehasonlítva a granulátumos szűrővel a teljesítmény spektrum jelentősen megnőtt és az ismert negatív kísérő jelenségeket teljességgel kiküszöbölték. A tömbös szűréshez a hálózati nyomásra van szükség.

Aránylag újak a piacon azok a rendszerek, amelyek felhasználják a tömbszűrő sajátosságait, azonban a tömb belsejében egy baktériumszűrő membránnal vannak kiegészítve. Ezek a szűrőrendszerek kívülről alig különböznek az aktívszenes tömbszűrőtől. Elvileg a teljesítményspektrum hasonló a legjobb aktívszenes tömbszűrőjéhez, azonban a membránon át – ami általában az aktívszén tömb belsejében van – az átfolyási sebesség jelentősen megnőtt, ami egy kényelmesebb” vízszűrőt eredményez.

Ezek a fajta szűrők még a nagyon finom részecskéket is vissza tudják tartani, valamint sok káros anyagot kiszűrnek a vízből.

Ezen szűrőrendszerek legtöbbje képes a szerves szennyeződések (mint pl. a pesticidek) valamint az azbeszt, klór, klór bomlástermékek, klórdioxid, többsejtes mikroorganizmusok (mint a Giardia Lamblia) és az ólom kiszűrésére. Nem minden tömbszűrő termék képes a rezet – ami a leggyakrabban megtalálható fém a vízben – tartósan kiszűrni. Csak nagyon kevés képes arra, hogy a gyógyszermaradványokat és a hormonális anyagokat valamint a baktériumokat, mint a Eschericcia coli vagy a Enterococcus faecalis biztosan kiszűrje. Az oldott ásványokat nem tartja vissza, ezek az ivóvízben maradnak.

Működés

Az aktívszén tömbszűrők különböző tisztítási eljárásokat egyesítenek. Az aktívszén por sütése illetve összenyomás és felmelegítése által egy szilárd tömb áll elő, (briketthez hasonló). Ennek a tömbnek nagyon finom pórusai vannak (hasonló egy nagyon finom szitához), amelyek sok részecskét, és a szűrőrendszertől függően baktériumokat is vissza tudnak tartani. Ezt a részecske visszatartást adszorpciónak nevezik.

A tömbszűrők legfontosabb ismert sajátossága a bizonyos oldott káros anyagok visszatartása, ez a visszatartás egy folyamat eredménye az aktívszén belsejében, amelyet adszorpciónak neveznek Az adszorpció tulajdonképpeni menete teljességgel ismeretlen, azonban ismeretes, hogy az adszorpció által a vízben oldott anyagok az aktívszén felületén raktározódnak. Egy tömbszűrő felvételi kapacitása nagyon nagy, mivel az aktívszén belsejében óriási méretű szabad felület található. Egy finom aktívszén szemcse -egy nagyon jó mikroszkóp alatt megfigyelve – finom lyukak, csatornák és zsákutcák sokaságából áll (hasonló a lávakő vagy a habkő): ezekben a nyílásokban történik az anyagok raktározása illetve adszorpciója. Az összes szerves anyag (mint pl. a pesticidek) általában nagyon jól adszorbeálhatók, a nehézfémek csak különleges aktívszénhez kötődnek. Más anyagokat, mint pl. a klórt az aktívszenes tömbszűrő katalitikusan távolít el.

Hogy a vizet ezeken a finom pórusokon átpréseljék, 2 bar-nál nagyobb hálózati nyomásra van szükség. Amikor a víz az aktívszénen átáramlik, akkor az anyagokat, mint a részecskéket, a nehézfémeket, a szerves káros anyagokat, stb. az aktívszén felveszi. Az aktívszenes tömbszűrőket mind asztali, mind pult alatti kivitelben kínálják.

Előnyök

Az aktívszén óriási belső felülettel rendelkezik és ezáltal nagyon nagy felvételi kapacitással. Ez a vezetékes vízben található káros anyagok nagy részét képes megkötni. A víz pH értéke nem változik meg. A felhasználási idő betartásával mind literben mind időben ezek a rendszerek nagy teljesítőképességűek. Az átfolyási sebesség a membrán-aktívszén tömbszűrőkben a tiszta aktívszén tömbszűrőkkel szemben a belül elhelyezkedő membrán miatt jelentősen megnőtt. A teljesítmény 120 - 500 liter óránként, ami más rendszerekkel összehasonlítva nagyon magas. A készülékek kedvező árúak és egyszerűen beszerelhetőek, a fenntartási költségek alacsonyak.

Hátrányok

Az aktívszén szűrési teljesítménye egy adott liter mennyiségre érvényes egy meghatározott idő alatt. A szivacshoz hasonlóan egy szűrő is csak egy adott mennyiségű káros anyagot képes felvenni. Ha a szűrőt hosszabb ideig használják mint a megadott, a tisztítási teljesítmény csökkenni fog. Ezért a szűrőt egy bizonyos idő után a gyártóktól függően 1500 – 10000 liter víz átfolyása után ki kell cserélni. A nitrátok és a nitritek szűrése nem lehetséges. Egy másik aspektus, hogy a baktériumok az idő során a szűrőben elszaporodhatnak. Ezért a csereintervallumokat, ami legkésőbb 6 hónapot jelent be kell tartani. Az ásványi anyagokat nem szűri ki, így ezek a vízben maradnak. Ez azonban nem feltétlenül hátrány.

A kiszűrt anyag károsanyag rezgései nem küszöbölhetők ki.

Költségek, beszerelés, karbantartás

Az itt leírt aktívszenes illetve membrán-aktívszenes szűrők konyhai készülékek. Általában asztali készülékként, de asztal alatti készülékként is kínálják őket. Könnyen felállíthatóak, illetve könnyen beszerelhetőek. Technikusra ehhez nincs szükség. A készülék kb. 130 – 900 Euróba kerül. Üzemelési költségként fennáll a csereszűrő költsége, ami 30 130 Eurót tesz ki gyártótól függően. A szűrő házilag kicserélhető.