Asztali szűrő - kannás szűrő

Az asztali vagy a kannás szűrőkkel a vezetékes víz megjavítása a cél elsősorban az íz és kinézet szempontjából, különösen a forró italok mint a tea vagy kávé elkészítése során.

A vezetékes víz felmelegítése és forralása során a vízben található kalcium-karbonátok (vízkő) étvágyrontó zavarosságot, foltokat képeznek és nemkívánatos íz változást okoznak az olyan italokban mint a kávé vagy a tea.

Hogy ezektől az elfogadhatatlanságoktól megszabaduljanak, fejlesztették ki ezeket a készülékeket.

Működés

Ezek a rendszerek egy kannából álnak, amelybe egy szűrőpatront helyeznek. A vizet felül a kannában a szűrőre öntik, és átcsepeg egy tároló részbe. A szűrő elem fő része kb. 90 %-ban a kationcserélő (egy műgyanta) és az aktívszén granulátum. Ezen rendszerek célja, hogy az ivóvizet a benne található kalciumtól és magnéziumtól a lehető legjobban megszabadítsák (ez a fekete teát átlátszóbbá teszi). A kiszűrt kalcium és magnézium helyett egy másik kation (gyakran egy hidrogénkötés) kerül leadásra. Ezáltal a víz pH értéke jelentősen csökken (részben egészen 4-es pH-ig). A szűrőelemben alkalmazott aktívszén granulátum megköti pl. a klórt és a vízben levő szerves szennyezők egy részét és semleges ízt és szagot eredményez. Miáltal ezek a rendszerek hajlamosak arra, hogy elősegítsék a csíraszám növekedést, az aktívszén gyakran hozzáadott ezüsttel van ellátva. Az ezüst egy része a szűrt vízben leadásra kerül.

Ezek a rendszerek csaknem kizárólag kozmetikai változást okoznak az ivóvízben, és nem arra készültek, hogy célzatosan káros anyagokat távolítsanak el.

Előnyök

Asztali vagy kannás szűrők esetén nincs szükség semmilyen beszerelésre. A vezetékes víz optimalizálása ízletes teához valamint kávéhoz egyszerűen lehetséges ezekkel a készülékekkel, mivel a kalcium és a magnézium maradék nélkül eltávolítható.

Hátrányok

Az asztali és a kannás szűrők nem alkalmasak arra, hogy a vízből a káros anyagokat eltávolítsuk segítségükkel. Mivel a szűrőpatronok hajlanak a fertőződésre, fertőtlenítő anyagot (pl. ezüstvegyületeket) alkalmaznak, amelyek azonban a tisztított vízben is megtalálhatók. A tiszt0tott vízre nem vonatkozik az ivóvíz rendelet hanem csak az élelmiszer és szükségleti cikkekre vonatkozó rendelet (LMBG), ezáltal jóval magasabb számú csíra lehet a szűrt vízben, mint azt a TrinkwV megengedi. A szűrőben található ioncserélő más ionokat ad le a szűrt vízbe (pl. hidrogén). Ezenk0vül a pH-érték erősen lecsökken egészen a 4-es értékig (savas). A szűrőpatronok kapacitása nagyon kicsi, ezért aránylag magas üzemelési költségek és nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik. Amennyiben a rendszeres szűrőcserét nem tartják be, a felvett anyagok a vízbe leadásra kerülhetnek. Ez nagyon fontos tényező hiszen gondoljunk bele: senki nem fogja naponta méregetni a vízértékeket, máshonnan, pedig hogy kaphatnánk információt a betétek állapotáról?

Költségek, beszerelés, karbantartás

Az itt leírt asztali és kannás szűrők konyhai eszközök. Könnyen felállíthatók és egyszerű a kezelésük. A készülékek 5-13 000 Ft-ba kerülnek. További költségként fennáll a csereszűrők költsége, ami 1 000-3 000.- Ft-ot tesz ki 2-4 hetenként a gyártótól függően.

Összegzés

Ha ön a vezetékes vizet csak a tea vagy kávé számára akarja feljavítani, akkor egy asztali vagy kannás szűrő egy jó készülék. A káros anyagok eltávolítására azonban ez a készülék alkalmatlan. A csereszűrőt időben ki kell cserélni, különben a felvett anyagok ismét a vízbe kerülhetnek. A károsanyag információ változása nem történik. Az asztali szűrők építési különlegessége miatt csak bizonyos aktivátorok használhatók (pl. az alátét, vagy Stics).